Naast Noord-Brabant hebben we nu ook in Zuid-Holland de eerste gouden Gezonde Schoolkantine Schaal 2016 van het Voedingscentrum op ons naam geschreven. De Schaal is uitgereikt aan het Visser ’t Hooft Lyceum in Leiden en laat zien dat de school zijn kantine heeft ingericht met gezondere producten op een aantrekkelijke en opvallende manier gepresenteerd. Hiermee is een gezondere keuze de makkelijkste keuze geworden.

Scores overstijgen nieuwe richtlijnen ruimschoots
Samen met Visser ‘t Hooft Lyceum is het gelukt het aanbod eten en drinken nog gezonder te maken. Het aanbod op de balie bestaat nu voor 96% uit betere keuzes. Bij de verkoopautomaten is dit 83%. Twee scores die ruimschoots aan de gouden Richtlijnen Gezondere Kantines voldoen. Deze richtlijnen, opgesteld door het Voedingscentrum in opdracht van het ministerie van VWS, schrijven minimaal 80% betere keuzes en maximaal 20% uitzonderingen voor. Dit geldt voor catering én voor automatencatering.

Koploper in ‘gouden’ food- en drankautomaten
Catermaat heeft zich ontwikkeld tot koploper in het verantwoord vullen van automaten volgens de gouden richtlijnen van het Voedingscentrum. Omdat wij eigen verkoopautomaten inzetten, zijn wij vrij in het bepalen van de inhoud. Andere cateraars plaatsen regelmatig snoepautomaten van producenten waarbij zij verplicht zijn een groot deel van de automaten met minder verantwoorde producten te vullen. Dit maakt het voor hen lastig om aan de gouden richtlijnen te voldoen. Omdat wij met veel verschillende foodpartners actief werken aan het ontwikkelen van producten, het aanpassen van portiegroottes en het verlagen van voedingswaarden tot onder de grens van 110 kilocalorieën, beschikken wij inmiddels over een breed assortiment betere keuzes.

Gezonder aanbod stimuleert verstandige keuzes
Het Visser ’t Hooft Lyceum komt met deze gouden kantine tegemoet aan de wensen van ouders en leerlingen. Jongeren geven aan dat zij moeilijk weerstand kunnen bieden aan vette of zoete snacks. Verleidingen weerstaan vraagt zelfcontrole die zij niet altijd kunnen opbrengen. Zeker niet als ze haast hebben, moe of verliefd zijn. Jongeren zijn dan sneller geneigd iets impulsiefs te doen en zich te laten beïnvloeden door de omgeving. Uit gedragkundige onderzoeken blijkt dat jongeren vaker verstandig kiezen als het aanbod vooral uit gezondere producten bestaat.